De pinguïnhouding

pinguinIk werd er al snel voor gewaarschuwd. Een bijwerking die bij veel GIST patiënten voorkomt als gevolg van de inname van Glivec is kramp in de ledematen. Met name, als je de berichten leest, in de benen. En dat veroorzaakt veel pijn. Soms zelfs bijna ondraaglijk en er zijn dan ook allerlei tips hoe je dit zo veel mogelijk kunt voorkomen of in elk geval de pijn kunt verzachten. Waaronder veel (water) drinken.

Ik had echter nergens last van. Tot een paar maanden terug. Er schoot ‘s-avonds in bed een kramp in mijn voetzool. Zo’n beetje de laatste plaats waar je kramp zou verwachten, maar niet minder pijnlijk. Maar gelukkig trok het ook snel weer weg. Je haalt opgelucht adem, dat was het dan weer.
Alleen komen deze krampen nu jammer genoeg wel met enige regelmaat terug. Meestal als ik in bed lig. Onverwacht en je kunt er weinig tegen doen. Je voet strak omhoog rechthouden is zo’n beetje de enige remedie. En na enkele minuten zakt het wel weer af.

Recentelijk treedt het evenwel in beide voeten gelijktijdig op. Of beter gezegd voetzolen. Mooi gelijkmatig verdeeld, dat wel. Maar je ligt meteen ook strak in je bed, als een pinguïn met hernia. Het is maar goed dat het donker is en er een dekbed over je heen ligt.
Ik hou mijn voetzolen stijf aangetrokken omhoog en de adem in. Niet dat het laatste enig nut heeft, maar dat doe je nu eenmaal onwillekeurig. En dan wachten tot het wegtrekt. Ondertussen ben je toch ook maar weer begonnen met ademhalen, om te voorkomen dat je straks als een blauwe pinguïn wordt aangetroffen. Want dat laat je gevoel voor eigenwaarde uiteraard niet toe.

Een groot probleem? Welnee. Er zijn anderen die er veel meer, heviger en ook vaker last van hebben. Die er zelfs van alles voor over zouden hebben om met mij te ruilen. Ik neem het dus maar zoals het is, een klein ongemak waar goed mee te leven valt. Niet over zeuren en gewoon doorgaan. En indien noodzakelijk af en toe dus maar even de pinguïnhouding aannemen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =