De volgende operatie

OperatieAfgelopen week had ik uiteindelijk een afspraak staan met de chirurg die de weerbarstige tumor bij mij gaat verwijderen. Wanneer de operatie precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend, want de volgende fase is morgen een afspraak met de anesthesist om te kijken hoe ze mijn het beste onder narcose kunnen brengen. Maar daarna hoop ik dat de operatiedatum snel zal worden vastgesteld. Maar het was niettemin al een onverwacht verhelderend gesprek.

Niet in de laatste plaats omdat mij voor het eerst echt duidelijk werd hoe mijn uitstulpende navel, de Sister Mary Joseph nodule, wordt gevormd. Tot op dat moment dacht ik namelijk dat het een zeldzame reactie was die ontstond omdat er een tumor in mijn buik zat. Logisch, omdat alle andere tumoren ook ergens weggestopt tussen mijn organen zaten en voor iedere operatie het nodige snijwerk nodig was om deze te verwijderen. Maar ook omdat deze uitstulping werd aangeduid als een visuele indicatie van kwaardaardige uitzaaiingen die bij slechts 1-3% van alle kankerpatiënten voorkomt. Waaronder bijvoorbeeld prostaatkanker, leukemie, nier of borstkanker.

Maar nu bleek echter dat deze uitstulping bij mij gewoon (een zichtbaar deel van) de GIST tumor is. Met andere woorden, ik kan de tumor dus daadwerkelijk zien, aanraken en zelfs vastpakken. Deze zit dus als het ware aan het oppervlak van mijn buik en dat houdt in dat deze keer waarschijnlijk niet te diep gesneden hoeft te worden, maar wel in een deel van de buikspier. Gelukkig  is de tumor met een diameter van ca. 30 mm, althans relatief gezien, kleiner dan de vorige.

Hoewel er om de tumor ruim weefsel zal worden weggehaald, om te voorkomen dat er op die plaats nog tumorcellen achterblijven, zal de operatiewond dus een stuk kleiner uitvallen. Daarmee wordt mijn lichamelijke schoonheid niet dus verder om zeep geholpen. Het huidige litteken heeft ondertussen al een totale lengte van zo’n 40 cm en loopt al rondom mijn navel, maar ik krijg er nu wel iets heel anders voor terug. Of beter gezegd ik raak zeer waarschijnlijk iets kwijt.
Mijn navel!

De navel, het symbool van je ontstaan, je geboorte. En dat wordt gewoon weggehaald. Je kunt er een probleem van maken, maar daar schiet je weinig mee op. Dus ook deze keer zoek ik wederom naar een positievere invalshoek. En dat is niet al te moeilijk. Want zonder navel onderscheid ik me natuurlijk wel direct van het gros van de mensheid. Niet laveloos, maar navelloos door het leven gaan, dat is pas bijzonder!

Het bleek dat de chirurg deze Sister Mary Joseph nodule eveneens zeer interessant vond. Het komt sowieso, zeker bij GIST patiënten, al zelden voor en dit is een unieke mogelijkheid om een complete tumor inclusief de (mijn) navel aan een stuk te verwijderen. Om dat daarna natuurlijk nader te gaan onderzoeken.
Recentelijk had ik dan wel paraffineblokjes met tumorweefsel laten opsturen naar Amerika voor verder onderzoek door de The Life Raft Group, maar dit is nog veel specialer. Niet alleen een tumor, maar ook mijn navel valt de eer te beurt om, in dienst van de medische wetenschap, gedetailleerd te worden ontleed en onderzocht.

2 comments on “De volgende operatie
  1. Bert Smolders says:

    Wat is dit toch een unieke zaak. Delen van jezelf zwerven over de halve aardkloot ter informatie voor de medici. Hopelijk komt er iets goeds uit. Sterkte de komende weken.

  2. Jennica says:

    Yup, that’ll do it. You have my aptcireapion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 14 =