Duvel

DuvelVoor de goede orde, Duvel is een hond. Een Belgische herder, groot, massief, harig en vooral zwart. Voor de hondenkenners, een Groenendaeler. En waarom een blog over Duvel? Zaterdag wordt hij 12 jaar oud, maar ook omdat hij zwart is.

Dat laatste blijkt opmerkelijk genoeg veel mensen op voorhand af te schrikken. We discrimineren niet op uiterlijk hoor je ze zeggen, maar bij deze hond is dat wel het geval. Persoonlijk ben ik tegen discriminatie, in welke vorm dan ook. Ras, afkomst, geaardheid, sekse of religie moet geen verschil uitmaken. Niet bij mensen en ook niet bij dieren (hoewel eerlijkheidshalve religie bij honden niet echt een rol speelt).
Zelfs sommige buren maken, als ze Duvel zien aan komen, direct rechtsomkeert. Eensklaps verdwijnen ze, bijna hollend en paniekerig omkijkend, snel uit het zicht. Niet omdat hij hen ooit iets heeft gedaan, opgejaagd of zelfs met een andere hond heeft gevochten. Het is omdat hij zwart is, want die reactie zien we nooit bij de andere (roodbruin behaarde) honden.

Dat neemt niet weg dat Duvel, misschien juist daarom, ook zelf niet altijd zijn best doet om lief en aardig over te komen. Integendeel. Als jonge hond had hij ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Of op zijn minst de hondse variant daarvan. Hyperactief, een bonk energie en werkelijk ontembaar. Het was niet onze eerste hond, maar hij was door ons niet te hanteren. Dat is niet leuk, maar als je een hond neemt, dan moet je er ook voor zorgen (vinden wij althans). Wegdoen naar een asiel of een hondenhandelaar kwam niet eens bij ons op. We zochten en vonden een gespecialiseerde hondentrainer die ons wel kon bijstaan. Diens oorspronkelijk optimisme verdween als snel, maar na maanden van veel aandacht en beleid werd hij een stuk rustiger en gehoorzamer. Hetgeen vervolgens met de loop der jaren eigenlijk alleen maar beter werd.

Alhoewel. Achter aan onze tuin grenst een drukbelopen zandpad en zijn grootste plezier is nog steeds om ongezien naar het hek te stormen een onverhoeds luid blaffend een niets vermoedende voorbijganger te verwelkomen. Hoe groter diens luchtsprong, hoe mooier. Waarna hij weer rustig gaat liggen wachten op een volgende slachtoffer.
En hij is waarschijnlijk als pup geslagen. Want hij reageert nog steeds op elke (voor hem) onverhoedse beweging met een hand in de buurt van zijn kop. Dan bestaat het risico dat hij toehapt. Niet uit agressie, maar uit zelfbescherming. Maar zolang visite geen aandacht aan hem schenkt is er niets aan de hand.

Mensen die hij echt aardig vindt kunnen overigens alles met hem doen. Met zijn favoriete speelmaatje Anouk, de vriendin van Michael. Dan verandert hij eensklaps van een ietwat bedaarde oudere hond in een jolige, speelse pup. Nu kan ik me dat bij Anouk nog voorstellen, maar opmerkelijk genoeg doet hij dat ook bij Ludo, mijn Belgische vriend. Die ziet hij slechts sporadisch maar blijkbaar herkent hij daarin weer de afkomst.

Maar bovenal is Duvel onze beste waakhond. Hij waakt over vol overgave, ook als er niets te waken valt. En dat is eigenlijk altijd wel het geval met drie grote herdershonden in huis. Aangezien elke inbreker of overvaller met maar een greintje verstand met een ruime boog ons huis voorbij loopt.
Na al die jaren geeft Duvel de hoop echter niet op. Er zal er toch wel een zijn die een keer een fatale vergissing maakt? En dan is die voor hem. Niet uit agressie, niet uit angst, maar gewoon omdat het zijn taak is.
En tot dit tijd ligt hij veelal naast mijn stoel. Schijnbaar slapend, uiterst tevreden maar toch altijd alert, klaar om ons onvoorwaardelijk te beschermen.
Jullie zorgen voor mij, ik zorg voor jullie. Kijk dat is pas een hondenleven!

2 comments on “Duvel
  1. Greet says:

    Ik zeg: Black is beautyful! Die van ons is weliswaar geen Groenendaler maar franse bully maar goeddeels zwart. En zover ik me Duvel herinner is het gewoon een heerlijke lieve schat! Overigens…….wij duimen voor je morgen.

  2. Rene says:

    Dank je Greet, wij knijpen hem namelijk ;-). Deze keer nog iets mer dan anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × three =