Domme pech

bad luckEen Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker en ontstaat uit steunweefsel van het maagdarmkanaal. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar medicijnen die de groei van deze GIST tumoren kunnen tegenhouden, maar waar je vervolgens wel weer resistent tegen kan worden. Wanneer dat gebeurt is echter de grote vraag. Bovendien hebben deze medicijnen nogal wat bijwerkingen.
Hoe ik daar mee om ga wordt in deze blog verteld. En daarbij is het dagelijks zoeken naar een positieve kanten misschien nog wel het belangrijkste….

En alsof de duvel ermee speelt. 2015 is nog maar nauwelijks begonnen en van alle kanten krijg ik het bericht dat de meeste kankers het gevolg zijn van ‘domme pech’. Een onderzoeksteam van de Amerikaanse John Hopkins University onderzocht verschillende kankertypen en constateerde dat tweederde van de kankers kunnen worden verklaard door willekeurige DNA-mutaties tijdens een normale celdeling. In veel gevallen heeft het dus niks te maken met slecht gedrag of blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren. Het is een kwestie van pech en er zou dus meer aandacht moeten komen voor het vroegtijdig opsporen van de ziekte.
Met GIST tumoren is dat zeker het geval. DNA bevat de complete erfelijke informatie van een mens en bevindt zich in de kern van elke cel. Bij tot nu toe onverklaarbare beschadiging in de cel, krijgt de cel opdracht verkeerde eiwitten te bouwen. Dit leidt uiteindelijk tot een GIST.

Nu heb ik niet zomaar DNA. Tijdens onderzoek naar mijn stamboom ontdekten we dat wij afstammen van een bevolkingsgroep in NW Europa die al 7000 vC hier de boel onveilig aan het maken was, de Maglemosecultuur (ca. 7500 v.Chr. – ca. 6000 v.Chr.). Het waren vooral jagers en men leefde in het bos of in wetlands en gebruikte van hout, bot en vuursteenschilfers gemaakte gereedschappen voor jacht en visserij. Pas veel later, vanaf 3000 vC, kwamen vanuit het midden oosten  de landbouwers naar deze streken. Oftwel, mijn DNA functioneert al minmaal zo’n 9000 jaar en net nu ik er mee in de weer ben, begint het mankementen te vertonen. Over domme pech gesproken…

En vind hierin maar iets positiefs Dat is voor mij gelijk de uitdaging. Iedere dag weer. In dit geval gelukkig niet zo moeilijk. Ik kijk opzij en zie mijn vrouw naast me zitten. En samen hebben we een zoon die er voor kan zorgen dat deze stamboom nog iets verder kan doorgroeien. Eigenlijk heb ik niets te klagen!

5 comments on “Domme pech
 1. René Stender says:

  Een Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker en ontstaat uit steunweefsel van het maagdarmkanaal.

  In 2009 voelde ik zelf iets in mijn buik zitten waar daar niet thuis hoorde. Uiteindelijk bleek het een primaire GIST tumor te zijn (waar GIST begint) die in 2010 operatief werd verwijderd. Ik dacht dat ik er af was, maar in 2013 werden diverse uitzaaiingen aangetroffen. Deze waren niet meer operabel en bleken bovendien terminaal te zijn.

  Gelukkig zijn er ondertussen medicijnen die de groei van deze GIST tumoren kunnen tegenhouden, maar waar je vervolgens wel weer resistent tegen kan worden. Wanneer dat gebuert is schter de grote vraag. Bovendien hebben deze medicijnen nogal wat bijwerkingen.

  Hoe ik daar mee omga wordt in deze blog verteld. En daarbij is het dagelijks zoeken naar een positieve dingen misschien nog wel het belangrijkste….

 2. Claudia Kraayvanger says:

  Je schrijft over je vrouw. En wat voor een vrouw. Wereldwijf. Samen zijn jullie hartstikke sterk. En dat moet je koesteren. Hopelijk kun je positief blijven, dat zal je er doorheen helpen.
  Alle goeds, liefs van de buuf

 3. Arja Span says:

  Hallo René,
  Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn hoor. Het is ook fijn om je angsten te kunnen delen. Toen ik Besnier Boeck had heb ik dat mogen doen. Het helpt me nu nog, want mijn leven is er door verrijkt. Ik hoop er ook iets goed mee te doen.
  Groet Arja

 4. Rene says:

  Hi Arja,

  Als er een voordeel is te noemen, dan is het in elk geval dat je zaken nu vele malen beter kunt relativeren dan voorheen.Het is dus gelukkig ook niet mijn bedoeling om de hele dag vrolijk huppelend rond te lopen, maar vooral om te voorkomen dat je wegzakt in zelfmedelijden als je het even niet meer ziet zitten. Soms gaat dat relatief gemakkelijk, maar op andere momenten heb je daarvoor nog wel even van iemand een zetje nodig. Dit schrijven helpt mij daarbij in elk geval en als anderen er mogelijk ook nog iets aan hebben dan is dat mooi meegenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =