Hoe oud?

Gezicht“Een van de bijwerkingen van dit nieuwe medicijn is dat je haar grijs wordt”, zei de oncoloog enkele maanden terug. Met als toevoeging dat als ik mijn haarkleur zou willen behouden, ik het natuurlijk wel kon verven.
Die drang tot ijdelheid heb ik gelukkig niet, maar het maakte me wel nieuwsgierig hoe dat grijswordingsproces zou verlopen.

Nu is gelukkig een selfie tegenwoordig een prima manier om snel even een foto te maken. En die foto plaatste ik ook als profielfoto op mijn Facebookpagina. Daardoor merkte ik inderdaad op, vooral als ik ‘s-ochtends in de spiegel keek, dat ik langzamerhand wel steeds grijzer begon te worden. Mijn baard overduidelijk als eerste, maar ook de haren op mijn armen zijn ondertussen al bijna volledig grijs. Voor mijn hoofdhaar was het verloop voor mijzelf wat moeilijker te zien, en daarom was opnieuw een foto noodzakelijk. Waarop inderdaad te zien is dat ik ook daar grijzer wordt.

Tot zover overigens nog niets bijzonders. Maar dat veranderde toen ik dacht, “Zou ik er nu ook ouder uitzien”? Moeilijk om dat van jezelf te zeggen, maar onlangs had ik gelezen dat Microsoft deze vraag al had voorzien en een oplossing had ontwikkeld. Op How-Old.net kun je namelijk een foto uploaden, waarna de leeftijd en het geslacht van alle gezichten in dat beeld worden herkend en de leeftijd aangegeven.
Het bleek echter dat profielfoto’s niet worden herkend, dus moest ik eerst even zoeken naar een foto waar mijn hele gezicht zichtbaar is. En ik vond er een, waarop Marian en ik samen op staan.

De uitkomst? Ik zie er inderdaad “ietsje” ouder uit. Volgens het programma heb ik namelijk het uiterlijk van iemand van 83 jaar oud, terwijl ik volgens mijn paspoort  – en mijn moeder – in werkelijkheid toch 59 jaar ben.
Marian aan de andere kant is 56 jaar oud, maar kreeg een leeftijd van 49 jaar toebedeeld.

Hoewel ik vandaag van mijn zuster te horen kreeg dat ik er ook volgens mijn moeder nu wel oud uit zie, zie ik als optimist hierin eigenlijk alleen maar voordelen. Allereerst is 83 jaar een leeftijd die je als GIST patiënt niet direct verwacht te behalen (mijn oma behaalde evenwel de leeftijd van 95 jaar, dus ik heb nog een uitdaging voor de boeg).

Verder is het evenwel onmiskenbaar en ook absoluut onbetwistbaar dat de wijsheid met de jaren toeneemt. Oftewel ik heb zomaar in enkele maanden tijd bijna 25 jaar aan wijsheid gewonnen. Als jullie in deze blog de komende tijd meer diepzinnige en vooral ook spitsvondige opmerkingen gaan lezen, dan is dat hierbij dus verklaard.

Tenslotte, maar zeker niet als minste, ik deel op deze manier dus wel het bed met iemand die maar liefst 34 jaar jonger is! Dat fenomeen zie je anders eigenlijk alleen maar bij filmsterren en zeer rijke mensen. Ik ben echter niet beroemd of rijk (integendeel zelfs), dus als dat geen echter liefde is…
Al met al, ik word dan wel grijs, maar mag eigenlijk niet klagen!