Mag ik een foto van uw buik maken?

NoduleNu had ik zelf al wel geconstateerd dat ik sedert meer dan een jaar een uitstulpende navel had, maar dat was eerlijk gezegd een vraag mij nog niet eerder was gesteld. Bovendien kwam het van de arts van het academisch ziekenhuis die bij mij de PET-scan zou gaan verrichten.
Vanzelfsprekend had ik geen bezwaar, maar wilde wel de reden weten. Het bleek dat hij een lezing voorbereide voor collega artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis over de Sister Mary Joseph nodule. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar als tegenprestatie kreeg ik naderhand wel de lezing.

Hieruit bleek dat deze nodule in de navel een visuele indicatie was van kwaardaardige uitzaaiingen en dat deze bij 1-3% van alle kankerpatiënten voorkomt. Waarvan dan weer zo’n 25% van de gevallen bij GIST, leukemie, nier of borstkanker. Kortom, de kans op deze aandoening is bijzonder klein. Maar ook onbekend, want naderhand bleek dat ook mijn eigen huisarts nog nooit van deze aandoening gehoord had.

Opmerkelijker is echter dat deze uitstulpende navel, die toch echt wel opvalt, evenmin was opgemerkt tijdens de voorgaande periodiek controles in het streekziekenhuis. Ik had er weliswaar geen directe hinder van, maar je mag toch verwachten dat als je voor een hercontrole voor kanker komt dat men tevens alert is op eventuele visuele kernmerken. Niets was minder waar en ook dit blijkt weer vervelende consequenties te hebben gehad…

Maar er is nog een andere nadelige kant. Laatst zag ik op het internet namelijk een anonieme strandfoto waarop een man met een duidelijk uitstulpende navel zichtbaar was. Op dat moment wenste je dat je de mogelijkheid om zo iemand te bereiken, om uit te leggen dat een controle op de mogelijke aanwezigheid van kanker aan te raden zou zijn.
Aan de andere kant, meerdere artsen en verpleegkundigen hebben belangstellend naar een foto van mijn buik zitten kijken. En dat kan ook niet iedereen zeggen. En sinds ik Glivec gebruik, is mijn navel geslonken en ziet deze er weer normaal uit. Een duidelijk teken dat het medicijn werkt.

One comment on “Mag ik een foto van uw buik maken?
  1. Daisy says:

    Beste, na lang zoeken kom ik op uw site terecht. Ik ben verder aan het zoeken naar de info over ‘Sister Mary Joseph’. Sinds 2009 heb ik klachten aan mijn navel. De pijn komt en gaat (soms 3 maanden geen last) en vaak geef ik panty’s (ben een dame) en hoge broeken de schuld. Ik ben in deze jaren naar huis gestuurd met antibiotica (voor het hele lichaam), plaatselijke antibiotica en zalfjes. Heb echo’s gehad om op zoek te gaan naar een navelbreuk en ben onlangs de mri in geweest. In dit jaar 2015, is endometriose bij mij geconstateerd. Deze kan ook in de navel voorkomen. Op de mri was niks te zien.. dus of er is geen endometriose of het is te klein om te zien. De laatste jaren is mijn huid om de navel verkleurd.. pigmentringen. Als ik pijn in de navel heb (je voelt de pijn als een buis in de buik gaan) is de navel ook donkerrood. Mijn navel is droog, nooit nattig. De navel is een bobbel welke ik mijn hele leven al heb, deze puilt niet uit! En de pijn verdwijnt na 4 a 5 dagen weer en kan soms maanden uitblijven. Deze maand heb ik een afspraak bij mijn gynocoloog en wil ik hem wijzen op de ‘Sister Mary Joseph’ theorie. Ik mag hopen dat het onschuldige endometriose is, maar ik ben nog niet gerustgesteld, vooral vanwege de verkleuring om mijn navel heen. Ik volg u. MVG Daisy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + seven =