Niezen

sneezeEen wat vreemde titel voor een blog zult u denken. Wat heeft niezen met tumoren te maken? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar een feit is wel dat ik sinds ik medicijnen gebruik tegen GIST niet meer verkouden ben geweest. Maar wel regelmatig moet niezen.

Dat ik niet meer verkouden ben geweest kan vanzelfsprekend gewoon toeval zijn. Of andere GIST patiënten dit eveneens ervaren hebben is mij dan ook onbekend. Maar ja, wie let er eigenlijk op zoiets onbeduidends als een verkoudheid. Het is immers alleen hinderlijk als je het hebt. Een periode van (ogenschijnlijk) eindeloos gesnotter, lopende neuzen en tranende ogen (herkent u het? Dat laatste fenomeen heb ik dan tenminste nog wel dagelijks) en bergen papieren zakdoekjes. Je voelt je ellendig, maar meestal duurt die misère gelukkig maar een paar dagen. En zodra je er weer vanaf bent, ben je het snel vergeten. Dat was voor mij niet anders, en ik merkte het eigenlijk pas op toen ik besloot om deze blog te schrijven.

Geen verkoudheid dus (tot heden). Alleen, en dat valt mij wel op, zelfs zonder die verkoudheid nies ik met de nodige regelmaat. Niet extreem veel, maar ‘s-ochtends zodra ik wakker wordt begint de dag er mee. Wat irritant gekriebel in de neus en prompt, onontkoombaar en met de kracht van een orkaan, enkele luide niezen. Gedurende de dag herhaalt zich dat nog enkele malen om vervolgens ‘s-avonds als ik weer in bed lig de dag nog een keer met enkele luide salvo’s af te sluiten. Opmerkelijk? Nogmaals, ik heb geen idee, maar kan me in elk geval niet herinneren dat ik dit voordien ook zo vaak had.

Gewoonlijk wordt er door andere personen vrolijk op gereageerd. “Gezondheid” bij een of twee keer niezen of, men wacht dan altijd even vol spanning af, “Morgen mooi weer” na de derde opeenvolgende nies (kent men deze wens in het buitenland overigens?). Maar, gelet op de zachte winters van de afgelopen jaren, draag ik inderdaad wel bij tot een daadwerkelijk warmer klimaat. Toch iets voor u om over na te denken als u straks weer van de zon geniet.

Maar er kan overigens nog een andere oorzaak zijn. In elk geval volgens een Ierse kennis van mij. Die verklaarde namelijk dat het een onmiskenbaar teken was dat je behoefte had aan sex. Daar mag u vanzelfsprekend de wenkbrauwen over optrekken, maar het is een algemeen bekend gegeven dat Ieren, in elk geval volgens henzelf, meer over dit soort zaken weten dan andere stervelingen. En wie ben ik om ze tegen te spreken?
En daarmee wordt het ook tijd om deze blog af te sluiten. Het begint te kriebelen in mijn neus.

2 comments on “Niezen
  1. Bert Smolders says:

    Ik zie een blije Marjan in gedachten voor mij.

  2. Rene says:

    Klopt, die houd ook van mooi weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 5 =