Onbekend is onbemind

OnbemindOntwikkelingen bij de bestrijding van kankerbestrijding behoren voor ons tot de meest interessante nieuwitems. Zoals over immunotherapie, een geneeskundige therapie die gericht is op het afweersysteem. In geval van kankerimmunotherapie is het de bedoeling dat het afweersysteem geactiveerd wordt om tumoren op te ruimen. Een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam wordt versterkt en gemanipuleerd zodat kankercellen worden herkend, aangevallen en vernietigd.
Deze afweercellen identificeren evenwel niet alle kankercellen als indringers, omdat er veel verschillende verschijningsvormen (mutaties) zijn. Wanneer kankercellen duidelijk anders zijn, dan worden ze nog wel tegengewerkt. Maar dat is dus niet bij alle kankercellen het geval. De afweercellen moeten als het ware getraind worden om deze kankercellen leren te herkennen.

Zeer recent was er een bericht dat een internationaal team van onderzoekers denkt een kenmerk te hebben gevonden dat in alle kankercellen van een patiënt gelijk is en dus opgespoord kan worden door het immuunsysteem. Binnen drie jaar hopen onderzoekers te beginnen met behandelingen op maat, te beginnen met longkankerpatiënten.
Geweldig! Maar gelijktijdig zijn het ook berichten die je met wat gemengde gevoelens leest. Enerzijds natuurlijk prachtig dat er grote stappen gemaakt worden in de bestrijding van kanker. Anderzijds kan die ontwikkeling, zeker als je een terminale kanker hebt, niet snel genoeg gaan. En als je de berichten goed leest zijn daarbij nog wel wat hindernissen te overwinnen. Zoals bijvoorbeeld de mededeling “Binnen drie jaar hopen onderzoekers te beginnen met behandelingen op maat, te beginnen met longkankerpatiënten”.
Dat betekent dus ook dat deze behandeling nog lang niet voor iedere kankerpatiënt beschikbaar is. Sterker nog, het kan evengoed een periode van 10 jaar zijn voordat immunotherapie voor GIST patiënten toegepast kan gaan worden of, want ook die mogelijkheid bestaat ook, misschien niet eens bruikbaar is.

En waarom wel voor longkankerpatiënten denk je dan, heel egoïstisch? De reden die wordt gegeven is dat er jaarlijks circa 10.000 Nederlanders overlijden aan de gevolgen van longkanker, waardoor het de kanker met de hoogste sterfte is. Dat lijkt een begrijpelijke, logische keuze maar als GIST patiënt lees je dat toch enigszins anders. Een grote groep is uiteraard beter herkenbaar en als de immunotherapie aanslaat levert dat ook gelijk veel resultaat op. Maar als het aantal patiënten bepalend is voor de urgentie waarmee kanker bestreden wordt, dan komt een zeldzame vorm van kanker als GIST er bekaaid vanaf.

Het is, denk ik, evenwel niet alleen de groepsgrootte die bepalend is, maar vooral de bekendheid van een bepaald soort kanker bij artsen, wetenschappers en onderzoekers. En inderdaad, daarbij hebben longkankerpatiënten een behoorlijke voorsprong.
Evenals vele andere veelvoorkomende kankersoorten, zoals alvleesklierkanker, baarmoederkanker, borstkanker, prostaatkanker etc. Voor hen is overleven vanzelfsprekend net zo waardevol als dat voor mij en mijn lotgenoten geldt, maar als kleine, zeldzame kankergroep moet je dus een andere manier zien te vinden om beter onder de aandacht te komen. Om simpelweg meer naamsbekendheid te verwerven, waardoor mogelijk een groep artsen, wetenschappers en onderzoekers denkt van, “Hé, GIST tumoren, laten we ons daarop eens gaan concentreren”.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de afgelopen maanden zijn we daar wel mee aan de gang gegaan. Is er een plan de campagne ontwikkeld om het bestaan van GIST op een nieuwe manier breder onder de aandacht te brengen. En deze blog speelt daarbij een belangrijke rol. Die ontwikkelingen gaan nu heel snel, dus blijf ons volgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + 5 =