Tijdsbesteding

TijdsbestedingEigenlijk sleept deze zomer zich voort. Alhoewel, de chirurg was deze week wel enthousiast over het verloop van de genezing van mijn fistel (hoewel het een vreemde gewaarwording blijft dat een volwassen man naar je achterwerk zit te kijken en vervolgens luidkeels verkondigd dat deze er heel mooi uitziet). Over een week of 8 wil hij nog er graag nog eens naar kijken.

Verder lijkt het of in de afgelopen maanden meer personen aan GIST overlijden dan voorheen. Dat is overigens zeer subjectief, omdat ik me alleen maar baseer op berichten in de social media. Uiteraard moet je je daar niet door laten beïnvloeden, want dan kun je net zo goed gelijk de strijd maar opgeven. Maar het is hoe dan ook toch elke keer weer heel deprimerend om een volgende overlijdensbericht te moeten lezen. Niettemin, je gedenkt ze, haalt diep adem en kijkt weer vooruit. Gewoon doorgaan met de dingen waar je mee bezig bent.

Nu doe ik, wat dat laatste betreft, eigenlijk ik bijzonder weinig. En daar heb ik het dan weer behoorlijk druk mee. Dat komt vooral omdat het aantal zwembaddeskundigen dun gezaaid is en van tijd tot tijd personen of instanties toch wel graag jouw mening ergens over willen weten. En soms kom je daar bij tot heel opmerkelijke ontdekkingen.

Zo kreeg ik de vraag voorgelegd of ik snapte wat in het nieuwe Bouwbesluit staat in verband met corrosie in openbare zwembaden. Ter toelichting, in 2011 viel er in een zwembad een geluidsbox naar benden op het hoofd van een baby. Die daardoor kwam te overlijden. De oorzaak hiervan was een doorgeroest ophangsysteem dat niet tijdig was vervangen. Voor de overheid was dit reden om de wetgeving te verduidelijken en dat deed men onder meer met het volgende artikel:

Uitsplitsing van ruimten in twee gebieden: Gebied A dat bestaat uit het zwembassin en de directe omgeving daarvan met als begrenzing het vlak of de vlakken die liggen op maximaal 1,0 m verticaal boven het niveau van het wateroppervlak of van de afgewerkte vloer, glijbanen, springstelling, of soortgelijke voorzieningen en de bijbehorende trappen en het verticale vlak op 1,0 m vanaf de overgang van water naar vloer en rondom glijbanen, springstelling, of soortgelijke voorzieningen en de bijbehorende trappen. En gebied B dat bestaat uit alle overige gebieden.

De tweede zin is duidelijk, maar die eerste zin heb ik toch meerdere keren moeten lezen om die te kunnen doorgronden. Blijkbaar afkomstig van een jurist die probeerde een bepaalde situatie in een zwembad te beschrijven en zich er niet druk over maakte of normale mensenkinderen dat vervolgens konden begrijpen. Hetgeen wel vervelend is, indien je als zwembadeigenaar verantwoordelijk wordt gesteld om de wet correct na te leven.

Verbazingwekkender was evenwel dat ik vervolgens moest vaststellen dat deze wetgeving in de praktijk eigenlijk niet is na te leven. En dat bovendien de veiligheid in de zwembaden door de meest kostbare aanpassingen nauwelijks zou toenemen.
Naar schatting kan circa 70-80% van de zwembaden niet aan de eisen voldoen, dan wel tegen abnormaal hoge kosten. Ter illustratie, bij navraag bij de metaalverwerkende industrie kwam men daarbij niet veel verder als: “Als het persé moet, dan kan het. Maar dat kost de zwembaden wel een godsvermogen. Maar concrete prijzen durven we zo niet eens te noemen”.

Die bevindingen heb ik direct doorgegeven aan verschillende zwembadbranche en belangenorganisaties. Samen met een aantal concrete oplossingsmogelijkheden. Zodat ze in overleg met de overheid er hopelijk nog tijdig voor kunnen zorgen dat veel openbare zwembaden niet nodeloos op kosten worden gejaagd. Of zelfs de deuren moeten sluiten.

Heeft dit iets met GIST te maken? Niet rechtstreeks nee. Maar indirect wel, omdat ik juist door dat GIST – tegen wil en dank, dat wel – de gelegenheid had om deze nieuwe regelgeving rustig door te lezen en te doorgronden. Dus als er een oplossing wordt gevonden, dan hebben de zwembadeigenaren dat te danken aan een ziekte die GIST heet. Een ziekte waar ze waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + three =