Wat voor scan?

ScanIk kreeg vanaf 2010 periodiek een echografisch onderzoek in het streekziekenhuis, aangevuld met een thorax foto. In eerste instantie elke drie maanden maar vervolgens eens per half jaar. Daarbij werd in de zomer van 2013 bij de echografie één kleine afwijking geconstateerd. Ik moest me echter geen zorgen maken, want dat was mogelijk gevolg van een vochtophoping. Maar als naderhand dan blijkt dat er verschillende grote tumoren van zo’n 80-90 mm doorsnee in je lichaam aanwezig zijn, dan ben je met stomheid geslagen.
Helemaal als, achteraf gezien, blijkt dat deze nieuwe tumoren minimaal een jaar lang onopgemerkt zijn gebleven. En de verbijstering is compleet als de oncoloog tijdens een eerste gesprek in het Radboud MC te Nijmegen, waarnaar je ondertussen bent doorverwezen, al direct aangeeft dat een CT scan veel geschikter is om GIST tumoren vast te stellen.
Waarom heeft men die diagnose techniek niet direct toegepast? In de behandeling van kanker kan een jaar veel verschil uitmaken.

Je kunt je dan afvragen of de beste diagnose techniek misschien zelf had moeten vaststellen en dat had moeten bespreken. Dat zou misschien een optie zijn geweest indien er reden was om aan de artsen te twijfelen. Maar bij het vaststellen van de eerste tumor waren al verschillende scan-methoden toegepast, waaronder een MRI scan, CT scan en echografie. Geen enkele reden dus om vervolgens de artsen van het streekziekenhuis niet te geloven indien die aangeven dat een eventuele nieuwe tumor tijdig zichtbaar zou worden indien periodiek een echo wordt gemaakt. En bovendien, de kans op een nieuwe tumor was ook nog eens bijzonder klein. Die eerste tumor was immers volledig verwijderd en er waren geen sporen achtergebleven. Alles was schoon.

Niettemin zoek ik maar eens op wat een echografie en een CT scan nu eigenlijk inhouden.

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan. Ze vindt binnen de geneeskunde toepassingen in onder meer de radiologie, cardiologie, urologie, podologie en verloskunde-gynaecologie.
Het geluid dat voor medische echografie wordt gebruikt heeft een zo hoge frequentie dat het voor mensen niet hoorbaar is. Dit wordt ultrasoon geluid genoemd, afgekort met “ultrageluid”. Dit ultrageluid wordt in het lichaam gebracht vanuit een transducent of probes, die bedekt tegen de huid wordt gehouden, waarbij een laag gel nodig is tussen huid en transducent omdat de geluidsgolven niet door een luchtspleet, hoe dun ook, heen komen.

Computertomografie (meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een tomografische onderzoeksmethode van het menselijk lichaam. Een van de eerste vormen hiervan maakte gebruik van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Tegenwoordig wordt ook veel gewerkt met magnetische resonantie; men spreekt dan van magnetic resonance imaging of MRI.
Het grote voordeel is de uitstekende visualisering van allerlei afwijkingen, niet alleen van bot maar ook in allerlei weefsels, met een oplossend vermogen van één of enkele millimeters. Nadelen zijn bij gebruik van straling vooral de sterkere stralingsbelasting ten opzichte van conventionele röntgenfoto’s (één röntgen-CT-scan is ruwweg het equivalent van 200 röntgenfoto’s). Een ander nadeel is de kostbare apparatuur die nodig is.

In alle eerlijkheid, als volstrekte leek op medisch gebied brengt mij dat geen steek verder. Het is naar mijn menig dan ook niet meer dan logisch dat je derhalve maar op de artsen vertrouwt. Want die zijn immers wel medisch deskundig. Tenminste, dat dacht ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 9 =