Worsten

worstenEen mens heeft een hobby nodig. En een van mijn hobby’s is het maken van worsten. Het schijnt voornamelijk een mannen aangelegenheid te zijn om dat als hobby te beschouwen, maar ik vind het leuk. Je begint met wat goedkoop vlees en kruiden en eindigt, als alles goed verloopt, met een aantal smakelijke worsten.
Het aardige van worsten maken is dat je na wat voorbereidingen je vleesmengsel in een vel moet zien te krijgen. En daarvoor worden vaak darmen gebruikt. In de koelkast heb ik daartoe een groot aantal strekkende meters aan varkensdarmen liggen die langzaam aan tot worsten worden omgebouwd.

Het zal uiteraard toevallig zijn dat zowel het worsten maken als de GIST tumoren ongeveer in ongeveer dezelfde periode zijn ontstaan. Evenals dat GIST tumoren ontstaan uit steunweefsel van het maagdarmkanaal en ik nu onderdelen van datzelfde maagdarmkanaal gebruik om mijn hobby uit te oefenen.
Maar toeval of niet, soms, als je enkele meters aan versgemaakte worsten al keurend door je handen laat glijden, vraag je je toch onwillekeurig af of de artsen een zelfde gevoel hebben als ze in jouw ingewanden zitten te wroeten. Ze kunnen er na een operatie beeldend over vertellen, maar gaan nooit te veel in detail.
Zouden zij het ook zo ervaren? Kleur correct, check. Vulling evenredig verdeeld, check. Geen luchtbellen en goed stevig, check. Niet te dik of uitpuilend, check. De arts is tevreden. Alles is in orde, maak maar dicht.

Na het experimenten met het maken van gegrilde, gekookte, gerookte en gebakken worsten, ben ik nu aangeland in de fase van de gedroogde worst. En eensklaps realiseer ik me ineen dat ik in het werken met darmen waarschijnlijk al meer kan dan de chirurg in het ziekenhuis. Misschien dat ik de volgende keer mijn ervaringen ook maar eens moet bespreken.
Inderdaad, worst maken kan een heel verhelderend hobby zijn.

2 comments on “Worsten
  1. John en Miranda says:

    Hoi Rene, je schrijft een geweldig stuk over de worsten! Zat het met een glimlach op mijn gezicht te lezen….Groet Miranda

    • Rene says:

      Dank je. Zowel bij de lach als de traan is dit voor mij de manier om te laten meebeleven wat ik voel. Of beter gezegd, wat wij voelen. En een glimlach is daarbij weer een fantastische opsteker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 4 =